Capsule wardrobe na realnim primjerima

Dosta sam upita dobila baš na ovu temu, ipak je većina zaglavila s prekrcanim ormarima i hrpom nepotrebnih stvari. I bačenim novcima. Na primjeru ormara moje djece i na mom vlastitom ormaru, pokazat ću vam kako sam organizirala ljetnu garderobu. Možda se iznenadite količinom odjeće.

Primjer 1 – moj ormar

Dakle, ovo je kompletna garderoba za ovo ljeto, ukupno 18 komada odjeće:

 • 7 gornjih dijelova ( tunika, 2 topa, košulja i 3 majice)
 • 6 haljina
 • 2 kratke hlače
 • suknja
 • 2 hlače

Na prvu bi možda nekome izgledalo kao premalo, ali samo kad pogledate koliko kombinacija se može dobiti sa gornjim i donjim dijelovima, i nije tako neizvedivo. Plus što su po ljeti haljine najzahvalniji ženski odjevni predmet nosiv od jutra do mraka.

Ovoj kolekciji dodajte :

 • 2 kupaća kostima
 • 2 torbe
 • 4 para obuće
 • šešir
 • šal

Opet sam ispod traženih 33 komada po sezoni, koliko se preporuča za capsule wardrobe. Ukoliko tek prvi put startate s ovako nečim, iskoristite ono što već imate u ormaru, sve izbacite van i izdvojite ono najdraže i ono što najviše nosite.

Pinterest je odličan izvor inspiracije za capsule wardrobe, ali nemojte da vas ponese ta savršena kolekcija koja se prezentira na društvenim mrežama pa da pomislite da trebate sve ispočetka kupovati. Poanta je da u budućnosti planirate pametnije svoje kupnje, i olakšate si život. Ja se , bez pretjerivanja, za put spremim u 15min, uključujući pakiranje kozmetike. Ista stvar mi je i s pakiranjem dječje odjeće. Mislim da sad već otprilike dvije godine traje moj proces smanjivanja garderobe, i tek sad mogu reći da sam skroz izliječeni šopingoholičar. Kupujem kad mi nešto treba, mičem ono što je iznošeno (koliko vas je bacilo neki komad odjeće zato što je iznošen? da li uopće stignete iznositi odjeću) i ne trošim vrijeme na pregledavanje raznih webshopova samo zato što je sad -40% i free shipping.

Budući da nisam neki ljubitelj boja i od uzoraka volim prugice i neke unikatne printove, možda je meni olakšan posao uparivanja odjeće. Velika je vjerojatnost da će bilošto što posjedujem jednostavno međusobno odgovarati. Radije obratim pozornost na sastav materijala i teksturu. Češće kupujem online, i imam dojam da tako lakše kontroliram kupovanje (možda je kod nekoga kontraefekt).

Neko nepisano pravilo je izabrati dobre bazne komade i boje koji će se jednostavno dati iskombinirati s ostatkom. Prilagodite sebi, netko obožava haljine, netko ih baš i ne voli. U tom slučaju povećajte broj pojedinačnih komada i opet ste na istome. S vremenom ako uspijete u naumu možete investirati u skuplje komada koji će vam trajati dugo.

Primjer 2 – Nika (9god)

Nikin ormar se sastoji od 3 dijela, lijevo je zimska odjeća, u sredini ljetna a desno su pidžame, čarape i donje rublje.

Za ovo ljeto ima:

 • 7 haljina
 • suknju
 • 4 kratke hlače
 • 10 majica
 • 3 kupaća kostima
 • japanke
 • sandale

Najmanje odjeće im ja sama kupim, uglavnom se bake raspojasaju za rođendane i blagdane tako da bi možda lista bila i kraća.

Primjer 3 – Erin (7god)

Kod Erin je slična situacija kao i kod Nike:

 • 7 haljina
 • 10 majica
 • suknja
 • 4 kratke hlače

Kako dio odjeće može naslijediti i od sestre, tu se lako dogodi da se ormar prekrca, ali onda odmah odvojim ono što je starije i poklonim ili stavim u reciklažu. Ne treba čekati npr kraj sezone da sredite ormar, čim primjetite da je količina odjeće narasla (krivim najviše rođendane 😀 ) odmah reagirajte i maknite višak.

Primjer 3 – Franko (1,5god)

Franko najviše od svih prlja odjeću i presvlači se a ima najmanju garderobu posloženu u ladici (pola komode je prazno).

 • 5 kratkih hlača
 • 10 majica
 • 3 bodija za spavanje
 • sandale
 • crocsice

Svaki dan obavezno operem jednu mašinu veša, tako da izbjegnem zastatke i spriječim situacije gdje mi nedostaje odjeće. Pelgam samo ono što moram, otprilike 10% onoga što izađe iz sušilice.

Odlasci na put mi više nisu stresni jer je pakiranje gotovo u tren oka, kupovine obavljamo planski i po popisu što kome treba. Dobar je osjećaj imati ovako nešto pod kontrolom. Dodajte i dozu brige za okoliš. Zapitajte se koliko vaš navike kupovanja utječu na zagađenje planeta. Koliko smeća generira samo ta nesretna industrija tekstila?

Ima li još minimalista kad je odjeća u pitanju ili ste zatrpani a nemate što obući?

Iva

Advertisements

Rješenje tlocrta br.3

Vrijeme je da vam pokažem što sam napravila i od tlocrta treće dobitnice nagradne igre. Njezina kuća je tradicionalna sa puno pregrada i vrata, i njezina želja je bila dobiti moderan i otvoren prostor.

Srušili smo zid između dvije sobe, pri čemu naglašavam da treba angažirati statičara i po potrebi staviti gredu.

Prostor je otvoren, lišen svih nepotrebnih pregrada a vrata prema zoni blagovaone i dnevnog boravka se po potrebi mogu sakriti u zid. To je dosta zgodno rješenje za sve koji žele ponekad imati kompletno otvoren prostor.

Po želji vlasnice, kuhinja i veliki otok su smješteni u zajednički prostor, dok je blagovaonica smještena u prostoru do, povezana proširenim otvorom.

Dnevni boravak je opremljen sjedećom garniturom, dok su dvije fotelje sa konzolnim stolićem vizualno odijelile prostor prema kuhinji.

Kupaonica je preprojektirana, stavljen je veliki tuš umjesto kade. Ulazni prostor je bio dosta nezanimljiv, sa neiskorištenim prostorom u sredini. Tu smo predvidjeli odvojenu garderobu. Jedna vrata prema dnevnom boravku smo pretvorili u nišu, kako bi prostor hodnika postao i praktičan i zanimljiv. Najgora varijanta je hodnik koji je sam sebi svrha, uvijek je bolje imati nekakav prostor za odlaganje ili nišu. S druge strane niše je kazeta za ugradbena klizna vrata te prostor za biblioteku.

Od stare tradicionalno posložene kuće, do sasvim modernog tlocrta čistih linija. Kome bi još dobro došlo ovakvo poboljšanje tlocrta?

Iva

Soba za dvoje djece i 2 rješenja

Druga dobitnica nagrade na giveawayu je Katarina, koju je mučilo kako namjestiti sobu u potkrovlju za dvoje školske djece.

S obzirom da iznad stana ima i tavansku prostoriju s prozorom, zanimalo ju je da li je izvedivo povezati stan unutarnjim stubištem i osposobiti taj prostor u funkciju još jedne dječje sobe.

Tlocrtno rješenje sobe

Katarinu je mučila organizacija dječje sobe u potkrovlju s jednim krovnim prozorom. Baš pod tim prozorom sam organizirala radni kutak za djecu, kako bi oboje dobili dovoljno prirodne dnevne svjetlosti. Na radni kutak se nastavljaju ormari za pohranu odjeće sa ladicama u donjoj zoni. Svako dijete je dobilo i svoj privatni dio sobe sa krevetom i policama te zatvorenim odlaganjem. Soba ima nešto više od 15m2 tako da je bilo sasvim dovoljno mjesta da se sve želje vlasnice ispoštuju.

Tavanska soba

Tlocrtno sam joj posložila i ideju u kojoj bi se stan povezao sa tavanskom prostorom koji ima prozore. trenutno imaju smo nezgodne strme ljestve koje su vezane preko terase sa tavanom. Ovako bi se dio dječje sobe odvojio u malo montažno stubište, ispod njega bi dobili malu ostavu. Dječja soba na donjoj etaži bi bila sasvim solidnih dimenzija. Na gornjoj etaži bi dobili drugu dječju sobu, te malu ostovu uz par niša za ormare. Montažne ljestve sa terase bi se uklonile i dobili bi i terasu koja je funkcionalnija. Svakako, ova je varijanta financijski zahtjevnija i traži i konzultacije sa statičarem te dodatnu projektnu dokumentaciju.

Ima li vas još sa problemima oko opremanja dječjih soba?

Iva

Novi raspored za Anteu

Polako dovršavam tlocrte za dobitnike nagradne igre, pa je vrijeme da vidite s kakvim su se problemima u tlocrtu suočile dobitnice.

Prva je na redu Antea, čiji je stan trenutno u roh bau izvedbi, i samo su srećom izvedeni nosivi zidovi. Postojeći tlocrt je bio pun bačenog prostora, mračan i za današnje pojmove standarda nefunkcionalan.

Antea je htjela da joj preprojektiram stan te da pokušam ubaciti još jedan zahod. Sve sam izvela bez da sam dirala otvore i nosive zidove.

Tlocrt prije

Zatvoreni hodnici su ovaj stan i vizualno i funkcionalno smanjili. Nezgodna pozicija kamina je prostor ionako male blagovaonice dodatno skratila.

Kupaonica je bila dosta velika ali jako nelogično isprojektirana, pri čemu je kada stavljena u nišu gurnutu prema dječjoj sobi. Ta dječja soba unatoč kvadraturi nije odavala dojam prostranosti, već je namještaj bio loše organiziran. Druga dječja sobe je bila mala i sa malo prostora za odlaganje.

Tlocrt poslije

Za početak sam otvorila ulazni prostor, iza kutne garniture sam stavila lagani paravan koji će malo distancirati vizualno prostor i izgledat će atraktivno. Premjestila sam kamin budući da više nisam imala ograničenja s vratima. Prostor dnevnog boravka se jednostavno nastavio prema spavaćem traktu i cijeli prostor djeluje puno povezanije i čišće.

Kuhinju sam formirala unutar niše, pri čemu sada Antea ima i više prostora za ormariće.

Dodala sam mali zahod i preprojektirala kupaonicu, pri čemu sam unutar niše dobila tuš. Sobe su dobile novi izgled i puno su funkcionalnije. Veća soba sada ima logičan i otvoren ulaz sa jasno posloženim namještajem. Problem odlaganja stvari u manjoj sobi riješila je mala garderoba, odvojena ugradbenim kliznim vratima.

Roditeljska soba je dobila mali predprostor i puno prostora za ugradbene ormare. Predsoblje je sada manje kvadrature ali je preglednije.

Antea je svojim novim tlocrtom jako zadovoljna i veselim se vidjeti slike nakon radova. Kako se vama sviđa?

Iva

Minimalizam i Uskrs

Ove godine sam bila preokupirana što privatno što poslovno i Uskrs me dočekao skoro nepripremljenu. U jedno popodne sam pripremila dekoraciju, koristeći samo ono što sam imala kući i jako sam zadovoljna rezultatom.

Na jednostavni pladanj iz jyska sam stavila podlogu od prirodnih vlakana, i gore posložila plastična jaja nemarno bojana akrilnim bojama. Na pladanj sam nalijepila natpis napravljen sa dymo labelmakerom, kojeg koristim za sve i svašta…od ukrašavanja poklona, čestitki, do označavanja posuda sa hranom i deterdžentima, stvarno proizvod za svakog minimalista!

Jednostavan stalak za bilješke i fotografije sam jednostavno dekorirala sa dvije grane, nekoliko drvenih kvačica, crno ofarbanim plastičnim jajima i crnim albumom za slike. Opet sve što sam već imala doma. Dymo aparatić za etikete i ovdje je odigrao malu ulogu s natpisima. Bijele flomastere uvijek imam u upotrebi, u više debljina, jednako ih koristim i kao crne, a znaju dati super efekt.

vazu sam davnih dana uzela u Kik-u za neku smiješnu cijenu. Unutra sam stavila suhe biljke ubrane u šetnji uz more.

Jaja sam farbala koristeći crveni kupus, ocat i sol. Djeca su u dvorištu nabrala trave i svijeća i to smo stavili u čarape, skuhali sve skupa i sotavili nekoliko sati u toj ljubičastoj vodi. Rezultat su divna plava/zelena/ljubičasta jaja, ovisno o prirodnoj boji ljuske. Odbijam koristiti toksične umjetne boje pored toliko mogućnosti koje nam daju organske namirnice. Borovnice, špinat, peršin, ljuska luka, cikla, kurkuma…..izbora koliko želiš!

Kako ste vi ukrasili svoj dom? Šareno ili slično kao ja? Želim vam blagoslovljen Uskrs, uživajte sa svojim obiteljima!

Iva

Kuća LC

Danas ću vam prezentirat jedan projekt našeg ureda Projekting d.o.o koji smo nedavno završili te čekamo građevinsku dozvolu. Radi se o kući za odmor s bazenom u okolici Drniša, koja će se iznajmljivati.

Smještena je na padini s prekrasnim pogledom na prirodu, a projektirana je za boravak 8 osoba, s 4 sobe s kupaonicama na katu. Prizemlje je rezervirano za veliki dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom, igraonicom, prostorom za fitness i saunom. Najbolji detalj na kući je zapravo njezin vanjski prostor, natkrivena terasa s roštiljem, bazen i njezin pogled. U podrumu je smješteno spremište i vinoteka.

Projektantski gledano, sačinjavaju je dva okomito postavljena volumena, jedan obučen u kamen. Taj kameni volumen natkriva parking i polako nas uvodi stepenicama ka glavnoj etaži. Kuća ima ravni krov te niz terasa. Jednostavne i čiste linije naglašene kamenom oblogom elegantno su obuhvatile unutarnji prostor.

Pravi prostor za uživanje, pogledajte i uvjerite se!

Iva

Tlocrt podruma

Tlocrt prizemlja

Tlocrt kata

Pročelja

Capsule wardrobe ili kako svesti količinu odjeće na minimum

Vjerujem da se većina nas našla u začaranom krugu kupovanja odjeće i pretjerivanju u količini. Niti ja nisam bila iznimka, znala sam se u nekim momentima zaboraviti i kupiti nešto ne zato što mi treba već zato što je povoljno/ moglo bi mi trebati / imam loš dan pa da se razveselim/sniženje je….

Prvi put kada sam osvijestila koliko novca trošim na odjeću je bila moja selidba u novi stan. Racionalno sam pobacala i poklonila sve što mi nije trebalo, i ormar mi je izgledao poluprazno i uredno. Nekoga bi možda ulovio napadaj panike i strah da je to premalo, ali mene je taj osjećaj oduševio i zaista mi se činilo da smo i ormar i ja prodisali. Da napomenem, pored ogromnog dvoetažnog stana, sebi sam predvidjela ormar dubine 60, širine 150 i visine 270cm. Tu mi stoji sve, i ljetno i zimsko, i donje rublje, baš sve. I ne da mi fali mjesta, imam ga i previše. Walk in garderobe mi nikad nisu bile prioritet.

Kroz godinu, dvije, tri, ponovno se nagomilalo stvari, i trebao mi je ponovno dobar rez i nekoliko velikih vreća je ponovno napustilo stan, Zadnji takav sam napravila ove zime, ostavila sam 30 komada za ljeto i 30 komada za zimu. Tu ne brojim odjeću za vježbanje i za po kući, ali niti toga nemam previše. Ne samo da sam reducirala ormar, već sam odlučila da šest mjeseci neću ništa kupiti ništa od odjeće. Evo, skoro tri mjeseca sam izdržala bez prijestupa i moram priznati da mi shopping ne fali nit najmanje. Ono interesantno što mi se dogodilo, je da sam i u ovih par mjeseci neke stvari izdvojila iz ormara i smanjila broj i to zato što sam primjetila da mi ipak ta majica ne treba ili se od korištenja već izlizala. I to me veselilo!

Nešto što mi je bilo nezamislivo prije desetak godina , sad mi je najnormalnija stvar na svijetu. Sjećam se da mi je nekada bila navika kupiti istu majicu u 3 boje, a nosila bih najčešće samo jednu. Općenito, od silne količine odjeće, uvijek sam imala par omiljenih komada koje sam stalno nosila, i opet je 80% ormara bilo prekrcano nepotrebnim.

Ovaj put sam okrenula priču i napravila sam popis. Bolje rečeno, pokušala sam napisati popis od trideset komada odjeće po sezoni. Muči me što ga ne mogu dovršiti, napisala sam ono što mislim da mi je potrebno i ostalo mi je 10 mjesta nepopunjeno. Kao kad idete po špeceraj, napišete popis i držite ga se, zaista ne vidim zašto ne bi funkcioniralo i kod kupovine odjeće i obuće. Osobno, meni je ovakav način racionalizacije i troškova i količine odjeće jako olakšao život. Vrlo jasno znam što imam u ormaru, ne može mi se dogoditi da nađem nešto što sam kupila prije dvije godina, stavila iza u ormar i potpuno na to zaboravila. Druga stvar je što zaista imam omiljene komade odjeće ( uglavnom su to neki nerazvikani i vrlo često domaći brandovi) dok kod prepunog ormara me većina stvari nije baš veselila,a li eto bila je tu pa da je iskoristim. Sad puno lakše odlučim kupiti neki skuplji komad jer realno trošim puno manje pa si to mogu i priuštiti.

Nekada sam kupovala za svaku priliku, za nečije vjenčanje, za posebne prigode, dok sada uvijek iskoristim neke unikatne komade koje iskombiniram na drugi način i promijenim nakit. Nemam dojam da se za išta zakidam, već si pišem dodatne bodove za pobjedu nad konzumerizmom.

Isti princip primjenjujem i kod dječje odjeće, kupujem samo ono što im je zaista potrebno. Često mi koncepciju poremete bake koje stalno nešto kupuju, ali dobro, djeca češće i unište odjeću da se i to izbalansira.

Kod svake kupovine se zapitam da li možda imam nešto slično, da li ću s ovim novim komadom zamijeniti neki postojeći? Ne može mi se više dogoditi da imam 5 sličnih crnih torbi iste veličine. I shvatila sam da ne podnosim shopping centre, uglavnom kupujem online. Dosta domaćih dizajnera kod kojih kupujem ima opciju da pošaljem svoje mjere i naprave mi komad odjeće koji mi zaista pristaje.

Nije bitan stil koji preferirate niti boje. Jest da je lakše kad volite klasične i neturalne, puno jednostavnije ćete iskombinirati, ali vjerujem da i oni koji vole boje i uzorke mogu naći načina za funkcioniranje u ovakvoj shemi.

Sljedeću kupnju planiram za lipanj, malo obnoviti ljetnu garderobu, i to mi se uopće ne čini tako daleko koliko mi se činilo za Božić. Jel se još tko usudi potegnuti ovakav rez i stvoriti ormar s malo odjeće ali prave odjeće?

Iva